Wednesday, September 18, 2013

#p11





i dont regret the things ive done, i regret the things i didnt do when i had the chance.

 dont be afraid to stand for what you believe in, even if that means standing alone.

 forget all the reasons it won’t work and believe the one reason that it will.

 build your own dreams, or someone else will hire you to build theirs.

 rule #1 of life. do what makes YOU happy.

the one who says it cannot be done should never interrupt the one who is doing it.



of course theres no reason for it, its just our policy.









Tuesday, September 10, 2013

expectation


so normal la kan, semua orang ada expectation. atau ekpektasi. atau jangkaan, sasaran, target, aim. tapi harini bukan nak cakap pasal lapang sasar ke ape ke. korang pun dah salah jangkaan sebenarnye ni. ni nak cite pasal mind-block yang semua orang ada dan mostly tak perasan.

so first nak cerita, semalam ade la sorang minah ni, tetibe meseg aku. oke fine then. aku tengah drive, dengan ngantuk dan letih, danla sunyi sensorang kan. buatnya ada makcik karipap main main kat highway mex tu, mau tak jahanam aku kann. so aku just slide down dan tengok. "sape pulak whatsapp ni?". then aku dapatlah jawapan dan tau sape yang hantar. then aku opted untuk terus memandu secara teliti daripada reply meseg sebab meseg pun takdela urgent macam kau dah nak mati then takde ambulans kan.

so 10 mins after, aku sampai la kat area rumah aku, tapi aku g makan jap dengan si riefa tu. dah janji katanya, walaupun aku dah tekad taknak makan malam untuk cut cost HAHA. serious takde duit weh. tapi takpe, then ade meseg susulan yang berbaur makian. aku macam "hek eleh, kenapa nak marah sangat?" oke fine sebab aku takreply mesej then nak menuduh aku macam macam?

then aku mula terfikir la kan, jangkaan dan tanggapan, YES FUCK AKU BARU JUMPE HAHA. tanggapan, yeap. bila kereta berenti tepi highway then first thought, "ouh, breakdown". walhal mamat tu tengah buat klip 3gp plak dalam kete kan. kebarangkalian tu ade walaupun peratusnya sangat rendah. oke, aku sangat optimistic. then kalau la orang keluar dari masjid, otomatik ingat "alhamdullillah, baru lepas solat..". camne kalau dia masuk masjid sebab nak berak?

so samala dengan situasi aku ni, aku berandaian bahawa dia mengganggap aku takreply sebab aku malas dan aku cibai, di mana aku reply ikut suka hati aku je kan. but then aku takbole salahkan dia la since.. KAU BUKAN BOLE UBAH CARA ORANG KANN. tapi seriously, start la pikir sesuatu itu berlaku kerana ada sebab tertentu secara positif. kamon, kalau orang lambat reply, assume la dia tengah berak ke solat ke dalam kelas ke dalam meeting ke. 

sometimes aku fikir la jugak, since aku takde ramai kawan so kalau aku mati kerana nak reply mesej dan menjaga hati seseorang kawan tu berbaloi jugak kan? atleast dia tau la kau mati mase reply mesej dia. tak sweet cenggitu? 

so berharap la semorang, termasuk aku, selalu beranggapan dan bersangka baik. apalah diisi hati dengan dendam dan buruk dan beruk saangka. memang first impression akan selalu ada bila melihat seseorang dan tindak tanduk tapi, tukarkan ke arah positif. unless bende tu jelas sangatla, contoh macam kalau ko tengah orang tengah tikam orang lain then fikir itu bergurau aje. kanninne, realiti dan berlakon kan lain. haha.


susahnya nak jaga hati semua orang. susahnya bila cube memuaskan hati semua orang. aku cuba jugak buat camtu, tapi berbaloi ke aku balas msg sambil drive.. kereta bapak aku pulak kan. kalau aku punye then okela kot. nak jadi cite, aku langgar motor dan penunggang tu mati. dah satu hal lain. macam aku cakap, possibility tu hade, cume tinggi or rendah aje. dahla penunggang tu mati, pastu orang susah dan ade 3 bini dan 18 anak. sape nak sara sume tu? berbaloi ke nak reply mesej time tu dan susahkan lagi 21 orang lain?

so marilah kita bertimbang rasa, cuba memahami orang sekeliling kita. bukan susah sangat kan?



Monday, September 9, 2013

3 weeks


not much to say, but just want to write something so maybe the next five years, i can look back and smile for a reason. haha.

its not like i finally have a gf, no, not that. a new job, a new position, a new environment, new surrounding, new friends and everything is new for me. takdela awkward sangat keje aku, janganla salah faham. but this job is not that easy actually. and i wonder how and why so many people would think that we are having fun and this is the easiest thing to do on earth.

so my new job as a graphic designer of A&P dept. of KK group is quite.. challenging. demanding a new level of my mental strength, as well as keeping up with time, which is something difficult for me.

*A&P - advertisement & production

so, what do i do? what will i do? and how does it work? well, first of all, my job is to make more advert, or promo, photoshoot, preparing a new outlet and also.. lukis pelan dan pasang signage. this is not a joke, im serious. kanninne, kompeni beso bole outsource kot mende2 cemni but still kitorangla yang kene pasang signcard, laminate, ukur kedai yang baru nak bukak untuk prepare license bagai. tapi takpela, biaselaa kan. expectation, HURTS. HAHA

so camne dengan keje aku? well korang mesti ingat "alaa design jela pape, bukan susah mana pun". tapi aku bukan ikut kehendak certain people, for us we have to ensure that the promo is "user-friendly" kepada semua peringkat umur dan masyarakat. kann. including to draw a map of a new store on a brochure or leaflet. but then, for that process, of kos la kene reject 456846186648 kali. infact memang kene reject la sampai saat akhir di mana nak output bende tu n bagi softcopy kat supplier untuk print, baru laa approve. ade jela benda tak kena.


haha, lain semua oke. environment dengan dept. lain tu takde halla. cuma aku takpuas hati, kenapa server camcibai, selalu down? tu akan melambatkan proses nak printout dan siapkan keje. dan satu lagi, tukarlaa lens kamera tu. takpasal pasal aku kene pakai kamera klasik aku tu kann.

so the end of the story, graphic designer isnt that cool actually. its awesome. haha.





p/s - gambar ofis.. nanti aku letak. kbai haha



Monday, August 12, 2013

eid mubarak, and guitars.

so for today, i'd like to write something, which ive failed to do so for the past few months. its not im lacking of interest on blogging but sometimes, i just dont have something good to write , and maybe i dont have much time. 


so during this festive season here in malaysia, id like to wish selamat hari raya for those yang membaca, maaf zahir dan batin. enjoy this prosperous festive season safely. haha. macam iklan MIROS pulop.






so today... erm. nothing much to say, but id like to show you how to create something with pipe. yeah, fucking pvc pipe. this is an alternative for you since many people cant afford to buy a proper stand for their guitar. so yesterday, my relatives came to my house and.. cukupla. 



a proper guitar stand would help you to keep your guitar nicely and avoid any unwanted circumstances. 
so lets begin.



so. first. we need that PVC pipe, which you can buy anywhere actually.
for my case, i asked the storekeeper to cut down into pieces with the measurement that i want
so what you should have?
24"x2
16"x2
7.5"x2
2"x4
3"x2
7"x1
8 pieces of 90 deg elbow
3 pcs of T joint
1 end-cap




 so here, you can see, this is one for the base. 
use 4 elbows, 2 T joints, 2"x4pcs, 
16"x2. join the T with 2" inches pipe on both end.




 so here, this one is showing the top part of that stand.
attach the elbows on 3", on the both end. (it was wriiten 2" on that pic, sorry for that.)
put that 7.5" both on the end of that T joint.
use the 7" with an end cap to make the seperation between your guitars.





 then, put up the longest pipe, the 24" into both of the base's T joints and straight em up.





 join em up, nice and tidy, use some force to make it tighter,
so your guitar stand wont collapse while holding your guitar.
you also can fill the base with sand if you want to make it slightly heavier, and that
will make the stand even more stable.



so this is how my guitar stand looks like. 





actually, you have to put something sticky.. you know what i mean right? haha, many people will use air conditioner insulation tube but i cant find any here so im still thinking an alternative for that. maybe badminton racket grip could help despite it is quite expensive

so thats it. thanks for reading and give a try now! :DD

Saturday, May 18, 2013

thoughts


thought. got 7 letters in that word. 


Noun
  1. An idea or opinion produced by thinking or occurring suddenly in the mind: "Mrs. Oliver's first thought was to get help".
  2. An idea or mental picture, imagined and contemplated: "the mere thought of Peter made her see red".

taken from google.


thoughts, tanggapan, anggapan, sangkaan dan lain lain lagi haa. ouh so ape anggapan korang bile aku nak bercerita tentang tanggapan? 

kite, orang melayu khasnya, gemar membuat tanggapan terhadap sesuatu insiden tanpa mengambil usul periksa dan mengkaji serta mendengar hujah dan alasan dari kedua dua belah  pihak. sebagai contohlaa kan, katela si epul tetibe takde kete so sekarang pegi keje naik bas, so definitely ramai orang akan mengganggap dia takde duit. sengkek. kete kene tarik.

tapi lagi la sedap kalau dengar cerita version ke 898797556, bile dah passing passing maka cerita kian sedap. "rupenye si epul hutang ahlong so kene jual kete nak bayar balik". tapi takde sape berusaha dan tanye epul tu sendiri. so cemane kalau si epul tu g repaint kete dia so untuk seminggu memang takde kete la.

tanggapan dan persepsi memandang keadaan seseorang tu lebih cenderung ke arah negatif, kan? contoh lagi la haha, kalau aku muke masam then orang ingat gaduh dengan awek. walhal aku sakit perut sebab minum milo pagi tadi. so jangan merepek la, jangan buat tanggapan bebukan. kaji, dengar cerita semua pihak dulu sebelum buat tomahan atau keputusan. kan lidah lagi tajam dari pedang so bayangkan tomahan korang spreading around like fuck then kesianla orang yang takbersalah dan langsung takmengalami situasi sepertimana yang korang sangkakan dan fitnahi dengan jayanya. 

ni contoh la. aku rasa bende ni tak logik sangat sebenarnye.




kamon, takkan sebab langgar bahu bole berbunuh. okela, mungkin korang backup si arwah kononnye arwah ni taksalah. (aku tak menyokong si pembunuh.)

mungkin mamat tu tengah high sikit so dia ade la maki hamun ke ape ke. tapi maybe arwah tu melenting balik. or maybe arwah tu yang start dulu? maki hamun ke ape ke? yang tukang komen kat blog ni alahai, pantang nampak orang kene bunuh. ape ko pikir semua yang kene bunuh tu warak? muslimah sangat? kite taktau so nilah maksud saya, jangan buat sangkaan dengan berpandukan cerita-sebelah-pihak. sekian.